Dlaczego nie warto jeść w McDonald`s

McDonald to gigantyczna sieć barów szybkiej obsługi działających w wielu krajach. Wszyscy ulegamy presji głupich reklam i szybkiego życia w dużym mieście, ale nie potrzeba zbytniej inteligencji żeby zacząć zadawać sobie pytania i zrozumieć, że naprawdę coś tutaj nie gra. Im więcej poznasz prawdy o przetworzonym jedzeniu w McDonaldzie tym mniej będzie ono atrakcyjne. Prawda o hamburgerach wystarczy byś odrzucił je na całe życie.

1.Degradacja Ziemi i zanieczyszczanie środowiska:

Na obszarze Amazonii -" płuc świata "gdzie żyje ponad połowa wszystkich form życia na Ziemi. Znajduje się już 100 000 farm hodowlanych. Ogromne leśne połacie wycinane są pod pastwiska, aby wielkie korporacje, takie jak McDonald's miały mięso na swoje hamburgery. Wycinania te powodują wyginięcie jednego gatunku zwierząt lub roślin co parę godzin. Miejscowa ludność broniąca lasów tropikalnych i drobnych, przyjaznych środowisku gospodarstw jest wypierana przez najemnych morderców, którzy w samej tylko Brazylii zamordowali w ciągu ostatnich dziesięciu lat ok. 1400 osób!!! McDonald potrzebuje 800mil2 lasu by mieć zapas papieru na cały 1 rok. McDonald utrzymuje, iż odzyskuje papier z makulatury, ale jest to nie wielki procent. Wycinanie lasów tropikalnych przez McDonalda i inne multikorporacje jest przyczyną suszy w Etiopi i w Sudanie.

2.Głód światowy:

Duża ilość krajów Trzeciego Świata, gdzie panuje głód, eksportuje podstawowe zbiory do tuczenia bydła przeznaczonego na hamburgery. Zużywając 145 mln ton ziarna na karmienie bydła otrzymuje się 21 mln ton mięsa. Strata wynosi więc 124 mln ton ziarna. Z 80% wyprodukowanego na świecie białka zwierzęcego korzysta tylko 25% ludności świata, 15% ludzi umiera z głodu, zaś 36% cierpi znaczne niedobory pokarmowe. Z 40 najbiedniejszych krajów 36 eksportuje do USA. Bydło zjada 10 razy więcej ziarna i soji niż ludzie. Na jedną kalorie mięsa wołowego przypada 10 kalorii ziarna. Miliony akrów najlepszej ziemi są uprawiane w biednych krajach następnie wykorzystywane dla potencjonalnych klientów Mc Donalda.

3. Zagrożenie dla zdrowia:

Większość potraw podawanych w McDonald'sie jest sztucznie konserwowana, mrożona i poddawana obróbce pozbawiając ją soli mineralnych i witamin. Np. "świeży" listek sałaty jest utrzymywany w stanie odpowiedniej chrupkości i posiada określona barwę dzięki aż 12 związkom chemicznym. Równie dobrze mógłby to być kawałek plastiku. Taka dieta sprzyja zachorowaniom na raka jelita, raka piersi,choroby serca i hemoroidy.Nie wierzcie reklamom gdzie mówi się, że jedzenie w Mc Donald'sie jest pożywne i zdrowe. W rzeczywistości jest ono dobrze spreparowane i pełne konserwantów, barwników i innych syntetyków. Do tego jest tłuste i pozbawione jakichkolwiek witamin i soli mineralnych.

4. Inne wady Mc Donalda:

W barach Mc Donald wykorzystywani są bezrobotni i mniejszości narodowe, którym normalnie trudno o pracę. Nie mogą oni zakładać związków zawodowych gdyż są natychmiast usuwani ( w USA co roku 300% wymiany pracowników). W Stanach Zjednoczonych Mc Donald został już skazany za kłamliwą reklamę oraz za wykorzystywanie w reklamie z premedytacją dzieci. Dzieje się tak poprzez wykorzystywanie kolorowych clownów, balonów afiszów, papierowych czapeczek i innych trików.

Głogowska Alternatywa