Dlaczego nie warto jeść w McDonald`s
McDonald to gigantyczna sieć barów szybkiej obsługi działających
w wielu krajach. Wszyscy ulegamy presji głupich reklam i szybkiego życia w dużym
mieście, ale nie potrzeba zbytniej inteligencji żeby zacząć zadawać sobie pytania
i zrozumieć, że naprawdę coś tutaj nie gra. Im więcej poznasz prawdy o przetworzonym
jedzeniu w McDonaldzie tym mniej będzie ono atrakcyjne. Prawda o hamburgerach
wystarczy byś odrzucił je na całe życie.
1.Degradacja Ziemi i zanieczyszczanie środowiska:
Na obszarze Amazonii -" płuc świata "gdzie żyje ponad połowa wszystkich form
życia na Ziemi. Znajduje się już 100 000 farm hodowlanych. Ogromne leśne połacie
wycinane są pod pastwiska, aby wielkie korporacje, takie jak McDonald's miały
mięso na swoje hamburgery. Wycinania te powodują wyginięcie jednego gatunku
zwierząt lub roślin co parę godzin. Miejscowa ludność broniąca lasów tropikalnych
i drobnych, przyjaznych środowisku gospodarstw jest wypierana przez najemnych
morderców, którzy w samej tylko Brazylii zamordowali w ciągu ostatnich dziesięciu
lat ok. 1400 osób!!! McDonald potrzebuje 800mil2 lasu by mieć zapas papieru
na cały 1 rok. McDonald utrzymuje, iż odzyskuje papier z makulatury, ale jest
to nie wielki procent. Wycinanie lasów tropikalnych przez McDonalda i inne multikorporacje
jest przyczyną suszy w Etiopi i w Sudanie.
2.Głód światowy:
Duża ilość krajów Trzeciego Świata, gdzie panuje głód, eksportuje podstawowe
zbiory do tuczenia bydła przeznaczonego na hamburgery. Zużywając 145 mln ton
ziarna na karmienie bydła otrzymuje się 21 mln ton mięsa. Strata wynosi więc
124 mln ton ziarna. Z 80% wyprodukowanego na świecie białka zwierzęcego korzysta
tylko 25% ludności świata, 15% ludzi umiera z głodu, zaś 36% cierpi znaczne
niedobory pokarmowe. Z 40 najbiedniejszych krajów 36 eksportuje do USA. Bydło
zjada 10 razy więcej ziarna i soji niż ludzie. Na jedną kalorie mięsa wołowego
przypada 10 kalorii ziarna. Miliony akrów najlepszej ziemi są uprawiane w biednych
krajach następnie wykorzystywane dla potencjonalnych klientów Mc Donalda.
3. Zagrożenie dla zdrowia:
Większość potraw podawanych w McDonald'sie jest sztucznie konserwowana, mrożona
i poddawana obróbce pozbawiając ją soli mineralnych i witamin. Np. "świeży"
listek sałaty jest utrzymywany w stanie odpowiedniej chrupkości i posiada określona
barwę dzięki aż 12 związkom chemicznym. Równie dobrze mógłby to być kawałek
plastiku. Taka dieta sprzyja zachorowaniom na raka jelita, raka piersi,choroby
serca i hemoroidy.Nie wierzcie reklamom gdzie mówi się, że jedzenie w Mc Donald'sie
jest pożywne i zdrowe. W rzeczywistości jest ono dobrze spreparowane i pełne
konserwantów, barwników i innych syntetyków. Do tego jest tłuste i pozbawione
jakichkolwiek witamin i soli mineralnych.
4. Inne wady Mc Donalda:
W barach Mc Donald wykorzystywani są bezrobotni i mniejszości narodowe, którym
normalnie trudno o pracę. Nie mogą oni zakładać związków zawodowych gdyż są
natychmiast usuwani ( w USA co roku 300% wymiany pracowników). W Stanach Zjednoczonych
Mc Donald został już skazany za kłamliwą reklamę oraz za wykorzystywanie w reklamie
z premedytacją dzieci. Dzieje się tak poprzez wykorzystywanie kolorowych clownów,
balonów afiszów, papierowych czapeczek i innych trików.
Głogowska Alternatywa