Co możemy zarzucić McDonaldowi
- dzięki McDonaldowi tysiące zużytych jednorazowych, kolorowych
opakowań ląduje na naszych ulicach a w najlepszym przypadku na śmietnikach powiększając
złoża śmieci zanieczyszczających Ziemię.
- najpiękniejsze lasy świata niszczone są na ogromną skalę, by mogły powstać
na ich miejscu hodowle zwierząt wyrzynanych na kotlety do Big Maców.
- metan powstający przy hodowli bydła jest jedną z przyczyn ?efektu cieplarnianego?.
Obrońcy hamburgerów twierdzą, ze kolejną porcję cieplarnianego gazu wytwarzają
zalane wodą uprawy ryżowe. To prawda. Szkoda tylko, że nie dostrzegają oni faktu,
że 145 mln ton paszy pozwala wyprodukować zaledwie 21 mln ton mięsa. Ile ryżu
wyrosłoby na obszarze uprawy tych pasz. Chcę dodać, że ryż (zwłaszcza nieoczyszczony)
jest bogaty w mikro i makroelementy, toteż np. w Indiach odpowiednio przyprawiony
ryż jest jedynym posiłkiem ubogiej części społeczeństwa.
- McDonald stara się by liczba głodujących w krajach trzeciego świata nie malała.
Podczas, gdy tysiące ludzi giną tam z głodu, rozległe obszary ziemi w ubogich
krajach wykorzystuje się na hodowlę lub uprawę paszy dla bydła eksportowanego
do bogatych krajów zachodnich zamiast przeznaczyć je na pokrycie potrzeb ludności
tubylczej.
- McDonald zabija. Jadłospis sieci restauracji McDonalda opiera się na produktach
pochodzenia zwierzęcego. Hodowla zwierząt jest bardzo intensywna, często bez
dostępu światła dziennego, a ich śmierć jest zadawana w sposób barbarzyński
- ?humanitarne zabijanie? to legenda. Możemy wybierać, jedząc mięso lub nie,
ale 800 mln zwierząt mordowanych w Wielkiej Brytanii na surowiec dla jadłodajni
McDonalda nie ma takiej możliwości.
- McDonald niszczy twoje zdrowie i fałszywie się reklamuje. Żywność w sieci
McDonalda zawiera duże ilości tłuszczu zwierzęcego, cukru i soli. Jest uboga
w witaminy i błonnik. Tego rodzaju dieta jest przyczyną chorób serca, nowotworów,
cukrzycy i innych. Już w lutym 1991 roku została zidentyfikowana jako źródło
epidemii zatruć, które powodowały poważne choroby nerek u ludzi. Jeżeli, jak
mówią reklamy, jedzenie serwowane w McDonaldzie jest w coś bogate to z pewnością
w zbędne kalorie oraz wszelkiego rodzaju chemikalia. Sam producent udostępnia
nazwy 44 środków chemicznych, choć nie mówi o ich wpływie na zdrowie. Np. lubiany
przez wielu czekoladowy MilkShake zawiera m.in. sygnowane symbolami składniki:
E-123 bardzo niebezpieczny, zakazany w USA i byłym ZSRR
E-150 podejrzany
E-211 rakotwórczy
E-330 rakotwórczy
E-338 powoduje zaburzenia żołądkowe oraz zarodkowe (u kobiet w ciąży)
E-407 powoduje zaburzenia zarodkowe
E-450 rakotwórczy, powoduje zaburzenia żołądkowe Restauracje McDonalda mają
jedyną zaletę: miła obsługa w tych lokalach jest bezdyskusyjnym, ale niestety
jedynym pozytywem. Zanim zdecydujesz się na kolejny McZestaw zastanów się, co
jest dla Ciebie ważniejsze.
Na podstawie Zielonych Brygad
Głogowska Alternatywa